Budžet za 2013. veliki korak ka konsolidaciji

Bez autora
Nov 22 2012

Budžet Srbije za narednu godinu je veliki korak ka fiskalnoj konsolidaciji i nema sumnje da će dobiti podršku u parlamentu. Vrlo je važno da za kratak period stabilizujemo oblast javnih finansija, važno je da je država pred donošnjem budžeta, da imamo visoku likvidnost i izvesnost što se vidi i na međunarodnom tržištu.Zahvaljući izmenama Zakona o budžetskom sistemu striktno će biti kontrolisani trškovi, sva ministarstva su upoznata sa sumama koje su im na raspolaganju i u koje treba da se uokvire i neće biti dodatnih opravdanja troškova. To je jedan od najvažnijih delova fisklane konsolidacije jer mora da postoji disciplina i odgovrnost.

Budžet za 2013. veliki korak ka konsolidacijiBudžet Srbije za narednu godinu je veliki korak ka fiskalnoj konsolidaciji i nema sumnje da će dobiti podršku u parlamentu, izjavio je državni sekretar u Ministrastvu finansija i privrede Vlajko Senić, pred sutrašnju raspravu u Skupštini Srbije o predlogu budžeta za 2013. godinu.

Senić je naglasio da je vrlo važno da za kratak period stabilizujemo oblast javnih finansija, važno je da je država pred donošnjem budžeta, da imamo visoku likvidnost i izvesnost što se vidi i na međunarodnom tržištu.

Osvrnuvši se na kritike opozicije o projekciji troškova u budžetu za 2013. on je odgovorio da je opozicija u pravu sa stanovišta onoga što je bilo nekad u prošlosti, kada smo imali situaciju da se nisu kontrolisali troškovi.

Zahvaljući izmenama Zakona o budžetskom sistemu striktno će biti kontrolisani trškovi, sva ministarstva su upoznata sa sumama koje su im na raspolaganju i u koje treba da se uokvire i neće biti dodatnih opravdanja troškova. To je jedan od najvažnijih delova fisklane konsolidacije jer mora da postoji disciplina i odgovrnost, poručio je Senić.

On je napomenuo da je za narednu godinu projektovan privredni rast od 2 odsto, na koji će najviše uticati poljoprivreda i automobilska industrija.

Prema Predlogu zakona o budžetu za iduću godinu koji je Vlada dostavila Skupštini Srbije, ekonomska i fiskalna politika u 2013 biće usmerena na makroekonomsku stabilnost, ubrzanje privrednog rasta i usporavanje pada zaposlenosti, smanjenje fiskalnog deficita i usporavanje rasta javnog duga i strukturne reforme.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik